Visit the Ironworks Gaming Website Email the Webmaster Graphics Library Rules and Regulations Help Support Ironworks Forum with a Donation to Keep us Online - We rely totally on Donations from members Donation goal Meter

Ironworks Gaming Radio

Ironworks Gaming Forum

Go Back   Ironworks Gaming Forum > Ironworks Gaming Forums > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-02-2007, 03:16 PM   #1
ZFR
Legion Symbol
 

Join Date: February 14, 2002
Location: Ireland
Age: 34
Posts: 7,328
Default internet connection

Hi. I just moved to a new place and am having a small problem connecting to the internet.

basically whenever I open a webpage for the first time, it takes very long to load. After it is loaded the connection in this page speed is very fast.

For example if I go to http://www.ironworksforum.com/ it takes long time to load, but after it does, I can navigate forums very easily and speed is great. Similarly google. First time I open it it takes long time. After it loads I can search and evrything pretty fast.

If I close browser and reopen it again takes webpage long to load.

Similarly when I download something. I takes some time to open the page, but once it does the download speed is great. For testing I downloaded the nwn patch file. 70MB in just under 10 mins is super fast compared to what I had in my old place.

Tried different browsers (IE7, firefox, opera), same thing.

I'm connected wirelessly through belkin wireless usb adapter.

Any suggestions?
__________________
ZFR
ZFR is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2007, 04:29 PM   #2
Bungleau
40th Level Warrior
 

Join Date: October 29, 2001
Location: Western Wilds of Michigan
Posts: 11,752
Default Re: internet connection

Sounds like your browser is not using its cache when you start up. That can be caused by two things, IIRC.

First, it (or something else) could be set to clear the cache on exit or power down.

Second, there is probably a setting that tells it when to refresh pages, and that's probably set to refresh once a day, or the first time you access it, or something like that.

Look for something like that (really explicit, I know) and see what happens.
__________________
*B*
Save Early, Save Often Save Before, Save After
Two-Star General, Spelling Soldiers
-+-+-+
Give 'em a hug one more time. It might be the last.
Bungleau is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2007, 04:55 PM   #3
ZFR
Legion Symbol
 

Join Date: February 14, 2002
Location: Ireland
Age: 34
Posts: 7,328
Default Re: internet connection

I don't think it's a cache issue.

a)The time it takes to load a page is too long. I mean when you visit a webpage you've never visited before it shouldn't take you ages to load on such a fast connection.
also it just doesn't make sense. i go to www.somewebpage.com/index1 and it takes 40-50 secs to load. then i go to www.somewebpage.com/index2 and it loads immediately. I mean neither of those was in the cache before...

b)I haven't changed any settings and it was just fine yesterday. I did change my internet connection though.

c)It happens on all 3 browsers. I can't believe all of them started not handling cache properly all of a sudden.
__________________
ZFR
ZFR is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2007, 05:11 PM   #4
Olorin
Avatar
 
Breakout Champion Hexxagon Champion
Join Date: May 27, 2002
Location: Boulder, CO
Age: 42
Posts: 544
Default Re: internet connection

Could it be something to do with your router/connection doing an overly detailed authentication check? This might explain why subpages don't suffer the long load times.

Not that I have any clue why that would happen, or how to fix it...
__________________
"Many are my names in many countries. Mithrandir among the Elves, Tharkun to the Dwarves; Olorin I was in my youth in the West that is forgotten, in the South Incanus, in the North Gandalf; to the East I go not"

--The Two Towers
Olorin is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2007, 06:01 PM   #5
andrewas
Harper
 

Join Date: October 2, 2001
Location: Aberdeen, Scotland
Age: 36
Posts: 4,774
Default Re: internet connection

It could be a DNS issue, if the DNS server is taking a long time to respond then you will see a delay whenever you try and resolve a URL, but afterwards speeds will return to normal.
andrewas is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2007, 02:57 PM   #6
ZFR
Legion Symbol
 

Join Date: February 14, 2002
Location: Ireland
Age: 34
Posts: 7,328
Default Re: internet connection

Quote:
Originally Posted by andrewas View Post
It could be a DNS issue, if the DNS server is taking a long time to respond then you will see a delay whenever you try and resolve a URL, but afterwards speeds will return to normal.
any idea on a possible solution?
__________________
ZFR
ZFR is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2007, 03:22 PM   #7
SpiritWarrior
Jack Burton
 

Join Date: May 31, 2002
Location: Ireland
Posts: 5,854
Default Re: internet connection

Some random things to try.

Check your dns settings. Also check out your ISP firewall/port settings while you're there. Some ports may have been closed or firewalled somehow. It sounds suspiciously like firewalling but i'm not sure...you know, connectivity but slow connectivity. Did you move far? Is this cable or dsl btw? Check your connection for packet loss etc. Tried pinging these sites?
__________________
Still I feel like a child when I look at the moon, maybe I grew up a little too soon...
SpiritWarrior is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2007, 03:32 PM   #8
ZFR
Legion Symbol
 

Join Date: February 14, 2002
Location: Ireland
Age: 34
Posts: 7,328
Default Re: internet connection

Quote:
Originally Posted by SpiritWarrior View Post
Some random things to try.

Check your dns settings. Also check out your ISP firewall/port settings while you're there. Some ports may have been closed or firewalled somehow. It sounds suspiciously like firewalling but i'm not sure...you know, connectivity but slow connectivity. Did you move far? Is this cable or dsl btw? Check your connection for packet loss etc. Tried pinging these sites?
how do I check my dns settings?

When I ping a site it goes some 20-30 seconds without responding at all (nothing happens). After that it goes normally and I get a time of 30-70ms dependin g on site
__________________
ZFR
ZFR is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Connection Problem in Internet Game Harkoliar NWN Mod: Escape from Undermountain 4 09-26-2006 08:12 AM
Connection eLLithid Neverwinter Nights 1 & 2 Also SoU & HotU Forum 4 07-28-2002 07:47 AM
Internet Connection Sharing andrewas General Conversation Archives (11/2000 - 01/2005) 2 07-20-2002 10:24 AM
Broadband internet connection Bruce The Aussie General Conversation Archives (11/2000 - 01/2005) 9 04-15-2002 07:59 AM
want to test your internet connection speed ? slackerboy General Conversation Archives (11/2000 - 01/2005) 19 05-31-2001 09:38 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
©2017 Ironworks Gaming TM & The Great Escape Studios - All Rights Reserved